Languages:
serbian english
Nalazite se ovde: O Svecima
Pravoslavne Ikone
Specijalna Ponuda
Sava(Ikona Svetog Save)
220€ 190€
Google Oglasi
PRAVOSLAVNE IKONE - ORTHODOX ICONS - SVE O PRAVOSLAVNIM SVECIMA

 

 

PRESVETA BOGORODICA

 

Marija ili Merjem iz Nazareta, u Galileji, je majka Isusa Hrista. Pretpostavlja se da je rođena 20. godine pre nove ere, od roditelja Joakima i Ane. U vreme Isusovog začeća bila je devica, udata za Josifa iz kuće Davidove. Prema hrišćanskom predanju, dete je bilo začeto posredstvom Svetog Duha i Marija je ostala devica i nakon porođaja.
Oko ovog predanja je bilo neslaganja u povesti crkve, a kada je ustanovljena dogma o bezgršnom začeću i devičanstvu Marije, onda je počela priča oko njene bogorodičnosti.
Bogorodica je jedan od naziva koji joj se pridaje u hrišćanstvu. Naziv bogorodica je počeo zvanično da se koristi tek posle Trećeg vaseljenskog sabora, čemu su prethodile brojne rasprave. Carigradski patrijarh Nestorije se protivio uvođenju novog naziva „Bogorodica“ za Mariju, Isusovu majku i umesto toga je predlagao naziv „Hristorodica“ , smatrajući da on uključuje i Hristovo čoveštvo. Ipak, naziv bogorodica je usvojen a Nestorije i njegovi istomišljenici su proglašeni jereticima.

 

SVETI JOVAN KRSTITELJ

 

Sveti Jovan Krstitelj rođen je pola godine pre Isusa Hrista (24. jun/ 7. jul, Ivandan).  Svoje detinstvo i ranu mladost Sv. Jovan je proveo u pobožnom domu svojih starih roditelja.  Budući svesni velikog zadatka koji je pretstojao njihovom detetu, da bude preteča Mesijin, oni su dali zavjet Bogu: da će im sin celog života biti nazorej (da će živeti asketskim životom).  Pozivao je ljude da se pokaju, jer se približilo carstvo nebesko.  Pokajnike bi sveti Jovan krstio u reci Jordan. Videvši Isusa, Jovan reče: “ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni?” (Matej 3;14), tada mu Isus odgovori: “pusti sada, jer tako treba da ispunimo svu pravednost” (Matej 3;15). Posle ovoga Jovan pristade da krsti Isusa. On potopi Isusa u reku i krsti. A u trenutku, u kome je Isus po izvršenom krštenju izlazio iz vode, nebo se otvorilo i Duh Sveti u obliku goluba-simbola čistote, bezezlenosti i svetosti- lebdeo je nad Njim, i čula se gromoglasna reč Vožija:"Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji" (Mt.3, 16-17). Kroz taj čin se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja, jer Gospod uze grehe čitavog čovečanstva i pod njima umre (potapanje) i ožive (izlazak iz vode).Sveti Jovan Preteča završio je svoj ovozemaljski život tako što mu je, na zahtev zle carice Irodijade, odsečena glava. Dan smrti Svetog Jovana obeležava se praznikom Usekovanje (29. avgust/ 11. septembar), na taj praznik hrišćani poste bez obzira u koji dan pada.
Srpska pravoslavna crkva slavi ga 7. januara po crkvenom, a 20. januara po gregorijanskom kalendaru. Crkva takođe slavi i obretenje glave svetog Jovana Krstitelja.

 

SVETI GEORGIJE - SVETI ĐORĐE

 

Sveti Velikomučenik Georgije ( Đurđevdan ) je hrišćanski praznik koji se proslavlja 6. maja (23. aprila po starom kalendaru), čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci 23. aprila, svako po svom kalendaru, kao Dan svetog Georgija.

Kod Srba je on poprimio i neke druge osobine, mešajući sa se predhrišćanskim kultovima Balkana, pa se zato i praznik svetog Georgija kod Srba ne slavi isto kao u drugim hrišćanskim zemljama.
Ovaj slavni svetitelj rodio se u kuci bogatih i casnih roditelja u Kapadokiji. Kad mu je otac postradao kao hriscanin, majka se preselila u Palestinu, gde je decak odrastao. Vec u dvadesetoj godini dospeo je do čina tribuna u sluzbi cara Dioklecijana. U to vreme car je započeo veliki progon hrisćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvazno rekao da je i on hrisćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru. Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strasna mučenja nisu pokolebali mladić a. On se neprestano, usrdno i iskreno molio Bogu i Bog ga je isceljivao i spasavao smrti na veliko divljenje naroda. Kada je Djordje molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru Hristovu, a medju njima i careva zena Aleksandra, glavni zrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin.
Car je najzad odlucio da Djordja i svoju zenu osudi na smrt selenjem glave. Carica je izdahnula na stratistu pre pogubljenja, a sveti Đorđe posečen je 303. godine. Mnoga čuda dešavala su se od tada na njegovom grobu. Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebljive vere, učinio moćnim da pomaže svima koji su u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime.

 

SVETI ARHANGEL MIHAILO

 

Sveti Arhangel Mihailo , je princ anđela, u jevrejskoj, hrišćanskoj i islamskoj tradiciji. Smatra se zapovednikom nebeske vojske. Pominje se u starom zavetu. Za Jevreje, arhanđel Mihailo je zaštitnik Izraela i sinagoge. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, kao i pobednika Lucifera i Satane. Zbog toga se u umetnosti uvek predstavlja u rimskom oklopu sa podignutim mačem ili kopljem kako preti nekom demonu ili zmaju.

 

<sledeća strana>

 

Poručite Ikonu

Tel: +381 63 701 90 73

Tel: +381 64 660 48 80

Ikone(narucite ikonu)
Specijalna Ponuda
Georgije(Sveti Georgije ubiva azdahu)
280€ 200€
Partneri