Languages:
serbian english
Nalazite se ovde: O Svecima strana 2
Pravoslavne Ikone
Specijalna Ponuda
Sava(Ikona Svetog Save)
220€ 190€
Google Oglasi
PRAVOSLAVNE IKONE - ORTHODOX ICONS - SVE O PRAVOSLAVNIM SVECIMA

 

 

SVETI OTAC NIKOLA

 

Sveti Nikola Mirlikijski rođen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. Godine. Poznat i kao Sveti Nikola Čudotvorac, je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji (današnja Turska).
Sin jedinac znamenitih i bogatih roditelja Teofana i None, a sinovac episkopa likijskoga grada Patare Nikolaja, kod kog se naučio duhovnom životu i zamonašio. Posle smrti roditelja razdelio je svoje veliko imanje siromasima. Bio je sveštenik u Patari, a kasnije episkop u gradu Miri, takođe u pokrajini Likiji, u Maloj Aziji. Bio je veliki branilac vere. Učesnik prvoga veseljenskog sabora u Nikeji 325. godine  na koje je rukom udario Arija, iz revnosti prema veri.

 Zbog toga je udaljen sa sabora i svrgnut sa episkopske katedre, ali je kasnije vraćen. Za života je smatran velikim čudotvorcem i iz vremena  života ostalo je sećanje na njegovo dobročinstvo.
Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece, i studenata u Grčkoj, Rusiji, Makedoniji i Srbiji.
Upokojio se 343. godine. 26. avgusta, 1071. godine vizantijska vojska je poražena od Turaka Seldžuka tako da je Vizantija privremeno izgubila kontrolu nad velikim delom Male Azije. Ovo područje vraćeno je u sastav Vizantije tek za vreme vladavine Aleksija I Komnina (vladao 1081–1118), ali je i dalje ostalo pod napadima Turaka. Hrišćani veruju da se u ovoj pometnji sveti Nikola u jednom čudesnom snu javio nekom časnom svešteniku iz Barija i naredio da mu se mošti prenesu u Bari (Italija) koji je u to vreme bio pravoslavni grad i pod pravoslavnim patrijarhom. Mošti su u Bari stigle 9. maja 1087. godine, prema nekim izvorima, mošti su ukrali taljanski pirati i preneli ih u Bari, gde se danas nalaze.

 

SVETA TROICA

 

 Sveta Trojica-jedan od najvećih hrišćanskih praznika. One su jedan od dva velika praznika koji imaju osnov u Starom Zavetu , a spadaju u red dvanaest Gospodnih praznika. Njihov značaj se ogleda i u tome što se praznuje tri dana. Troice ili Duhovi su praznik Svetog Trojstva(Bog Otac,Bog Sin i Bog Duh), kojim se čuva spomen na silazak Svetog Duha na apostole.  Po Svetom pismu, ovaj važan događaj se zbio u pedeseti dan, ili u sedmu nedelju, po Hristovom uskrsnuću(Vaskrsu). U našem narodu Trojice važe takođe za jedan od najvećih praznika, što se ogleda i u činjenici da se u troičnoj sedmici, a pogotovo u tri praznična dana, u ponajvećem broju naših naselja održavaju litije,molitve,zavetine,obetine ili seoske preslave. U više stotina naših naselja su,sve do svršetku Drugog svetskog rata, u ova tri dana,poglavito na sam dan Troice išle povorke krstonoša,što je bio ophod posvećen zaštiti roda polja, voćki i useva. I sada je u običaju da se na taj dan pod u crkvi posipa travom i cvećem, jer se u bogomoljama, dok traje svečana služba, u mnogim krajevima pletu venci. U istočnoj Srbiji se ovi venci odnose kućama, čuvaju, najčešće okačeni uz ikonu, i koristi se, prema potrebi, za kađanje, jer se veruje u njihovu lekovitost.

 

SVETI SAVA

 

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) rođen oko 1169. u deževačkom kraju na planini Goliji, preminuo je 14. januar (po julijanskom kalendaru) 1236. u Trnovu u Bugarskoj, pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu).
Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop.  Brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.
Rastko je pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona. Kasnije je sa svojim ocem podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj Gori.
U Srbiji je ubrzo došlo do borbe za vlast između Savine braće. Zbog toga se Sava vratio u Srbiju, kako bi zaustavio građanski rat. Istovremeno se bavio prosvetiteljskim radom, nastojeći približiti svojim sunarodnicima osnove verske i svetovne pouke, da bi se 1217. vratio na Svetu goru. Godine 1219. Sava je od vaseljenskog patrijarha u Nikeji izborio autokefalnost srpske crkve, a patrijarh ga je imenovao za prvog srpskog arhiepiskopa. Ostao je arhiepiskop sve do 1233, da bi ga potom zamenio njegov učenik Arsenije.
Na povratku sa jednog od hodočašća iz Svete zemlje 1236. smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu. Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak, kralj Vladislav.
Savin kult u narodu bio je jak. Posle jednog ustanka Srba protiv Osmanlijskog carstva, turski zapovednik Sinan-paša je 1594. spalio Savine mošti na Vračaru. Na mestu za koje se veruje da se to odigralo podignut je Hram svetog Save. U Srbiji se dan njegove smrti po gregorijanskom kalendaru (27. januar) proslavlja kao Dan prosvete.

 

SVETI VASILIJE OSTROŠKI

 

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je u selu Mrkonjići, Popovo polje u Hercegovini 1610.godine. Kada je odrastao otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio.  Učio se monaškom životu kod strica Serafima igumana Man. Jedno vreme bio pridvorni monah u Cetinjskom manastiru.  U Trebinju i Cetinju upoznao planove i perfidiju rimokatoličke propagande  protiv koje će da se boriti celoga veka.  Kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog. Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdošu i odatle utvrđivao u pravoslavlju svoje vernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva. . U čin arhijereja rukopoložio ga patrijarh Pajsije u Peći na Preobraženje tridesetih godina XVI veka.  Godine 1651. prelazi na poluhercegovačku ili petrovsku eparhije koja ima naziv i istočnohercegovačka i na njoj ostaje do svoje količine.  Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gde je nastavio svoj strogi podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vernike. . Telo mu je u donjoj crkvici Gornjeg manastira Ostroga.  Bog preko njegovih mošti  čini brojna čuda nad pobožnim neočigled bezbožnih nad hrišćanima jednog i drugog zakona, i nad muslimanima. Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, po Gregorijanskom kalendaru (29. aprila, po Julijanskom).

 

<prethodna strana>

 

Poručite Ikonu

Tel: +381 63 701 90 73

Tel: +381 64 660 48 80

Ikone(narucite ikonu)
Specijalna Ponuda
Georgije(Sveti Georgije ubiva azdahu)
280€ 200€
Partneri